A 15. életév betöltésének évétől állami horgászvizsgát kell tenni annak, aki állami horgászjegy birtokában kíván horgászni, és horgászvizsgát eddig nem tett, korábbi sikeres vizsga letételét nem tudja igazolni, illetve nem tudja bemutatni korábbi érvényes ifjúsági, vagy felnőtt állami horgászjegyét.

Horgászvizsgát a 10. életévét már betöltött cselekvőképes személy, gyermek is tehet, de a vizsga csak a 15. életévét betöltő horgászoknak kötelező (tehát aki ifjúsági, vagy felnőtt állami horgászokmányt akar kiváltani). Amennyiben a horgászvizsgára jelentkező személy a vizsgára jelentkezés napjáig a 14. életévét még nem töltötte be, a vizsga megkezdése előtt köteles bemutatni a vizsgabizottságnak a törvényes képviselője által – a horgászvizsgán történő részvételhez – adott hozzájárulást (a jelentkezési lapon kell aláíratni!).

Jellemzően minden hónapban vannak vizsga lehetőségek a horgászvizsgáztatásban való közreműködésre feljogosított szervezeteknél, melyet a vizsgáztatásra feljogosított szervezet a meghirdetett horgászvizsgák pontos helyszínével és időpontjával megjelölve, a vizsgák megtartása előtt legkevesebb 15 nappal köteles honlapján vagy egyéb formában közzétenni, mely alapján érdemes a lakóhely szerinti megyei horgászszövetségnél érdeklődni.